Picture
 

Openstelling buitenzwembaden voor sport

Openstelling buitenzwembaden voor sport

Zwembaden kunnen worden opengesteld voor sportieve activiteiten in buitenbaden. Het gebruik van het zwembad hoeft zich niet te beperken tot alleen baantjes zwemmen. De veiligheidsregio Groningen beschouwt actief bezig zijn in het zwemwater als een sportactiviteit, waardoor de regels voor buiten sporten van toepassing zijn. Dit kan individueel of met een (kleine) groep.

Omdat het zwembad alleen geopend mag zijn voor sportieve activiteiten, moet de nadruk van het gebruik door bezoekers liggen op activiteiten in het zwemwater. Er kunnen wel korte pauzes gehouden worden om buiten het bad even uit te rusten, maar langere tijd buiten het bad verblijven is geen sportactiviteit. Een uitzondering geldt hierbij voor de ouders van jongere kinderen die noodzakelijkerwijs meekomen om toezicht te houden.

Maximaal aantal bezoekers

In het zwembad gelden de regels voor het houden van afstand en voor groepsvorming (zie hierna). Deze regels beperken het aantal bezoekers dat gelijktijdig in het zwembad aanwezig kan zijn. Het maximale aantal bezoekers wordt bepaald door de beschikbare oppervlakte van de baden. De ruimte buiten de baden kan niet meegerekend worden om het maximale aantal bezoekers te bepalen, omdat het zwembad niet geopend is voor het recreëren buiten de baden.

Reserveringen en gezondheidscheck

Er moet gewerkt worden met reserveringen en bij aankomst van bezoekers moet een gezondheidscheck worden uitgevoerd.

Regels voor afstand en groepsvorming

Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat ze onderling 1,5 meter afstand moeten aanhouden en ook tot personen van 13 tot en met 17 jaar, zowel in het zwemwater als daarbuiten. Voor personen tot en met 17 jaar geldt die afstand onderling niet.

Er mogen in het zwemwater geen groepen gevormd worden van meer dan 4 personen die ouder zijn dan 12 jaar.  Er mogen wel meerdere groepen onafhankelijk van elkaar gelijktijdig actief zijn in het zwemwater. Buiten het bad geldt een maximale groepsgrootte van 2 personen die ouder zijn dan 12 jaar. Voor kinderen tot en met 12 jaar gelden geen beperkingen voor de groepsgrootte.

Leden van hetzelfde gezin mogen wel als groep bij elkaar zijn, ook geldt voor hun de 1,5 meter niet.

Er is een uitzondering mogelijk voor de groepsgrootte en/of de afstandsnorm in het zwemwater als er een sportactiviteit wordt georganiseerd waarvoor een grotere groepsgrootte nodig is en/of waarbij het niet mogelijk is de afstandsnorm aan te houden. Denk bijvoorbeeld aan een waterpolowedstrijd, of als een andere activiteit in het water wordt georganiseerd. Deze uitzonderingen zijn alleen mogelijk voor personen tot en met 26 jaar.

Horecavoorzieningen

De openstelling van terrassen die vanaf 28 april mogelijk is voor de horeca, geldt niet voor terrassen in een zwembad. De horecavoorzieningen van het zwembad moeten gesloten blijven. Verkoop vanuit een loket van dranken en voedsel  om binnen het zwembad te nuttigen is wel toegestaan.

Kleedkamers/douches

De kleedkamers en toiletruimtes mogen opengesteld worden. Douches in gebouwen moeten gesloten blijven. Open douchevoorzieningen in de buitenlucht mogen wel gebruikt worden.